Честваме 111-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На тази

...
Честваме 111-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На тази
Коментари Харесай

България отбелязва 111 години от обявяването на своята Независимост

Честваме 111-тата годишнина от оповестяването на Независимостта на България. На тази дата българското ръководство отхвърля васалното си състояние по отношение на Османската империя, заложено в Берлинския контракт. Независимостта е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в черквата „ Св. 40 мъченици “ във Велико Търново, а по-късно е оповестена и в крепостта „ Царевец “.  Поради това и старопрестолната столица е център на годишните тържества. 

Празничните прояви стартират с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „ Св. 40 мъченици “. След това в крепостта „ Царевец “ от 10,30 часа е военният обред по издигане на националния байрак.

Заместник-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин и народни представители ще вземат участие в тържественото честване на 111-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България, което ще се състои през днешния ден във Велико Търново. Те ще участват на тържествената заря-проверка на площад " Цар Асен Първи " от 19.30 часа.

През деня ще има празнично шествие, безвъзмездни туристически обиколки с беседи по знаковите места в старопрестолния град, свързани с оповестяването на независимостта, детски празници и фолклорни концерти. Участниците в 13-ия Международен фестивал на военните оркестри ще изнесат шоу театър. Ще бъде открит първият в страната електронен часовник, изработен от близо 9 хиляди стръка цветя.

В 17,00 ч. на сцената пред общината стартира празничният концерт на Николина Чакърдъкова, а час по-късно по основната улица ще се извие обичайното огромно търновско хоро.

В 19,00 ч. на площад " Цар Асен " ротите на Националния боен университет " Васил Левски " ще показват боеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в разнообразни цветове по време на тържествената заря - инспекция. В 20,15 ч. е излъчването на аудио-визуалния театър " Царевград Търнов - тон и светлина ".

Във връзка с програмата за отбелязване на Независимостта, затворени за придвижване ще бъдат няколко улици в града. От 8,30 ч. до 13,30 ч. ще бъде стеснен трафикът по улиците " Св. Климент Охридски ", " Никола Пиколо ", " Иван Вазов ", " Стефан Стамболов ", " Независимост ", " Васил Левски ", в това число и площад " Цар Асен I ".

След 13,00 ч.трафикът в остарялата част ще бъде пуснат, само че основната улица " Васил Левски " ще остане затворена до 19,00 ч.

След 18,00 ч. площадът пред крепостта " Царевец " още веднъж ще бъде стеснен за придвижване поради вечерната част от празничната стратегия. Движението ще бъде пуснато след 21,30 ч. / novini.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР